Situată în partea de sud-vest a municipiului Oradea, Grădina Zoologică are un habitat dintre cele mai propice, aflându-se sub un pod vegetal format din peste 40 de specii de pomi, arborii seculari reprezentând 20% din flora de aici.
Grădina Zoologică din Oradea datează din anul 1960 când au fost aduse primele animale, dar pentru publicul larg a fost deschisă în anul 1962. Se întindea pe o suprafață de 3,2 ha și avea cca 700 de animale din 32 de specii aduse aici prin grija Ocoalelor Silvice, care au avut sarcina de a recolta de pe teren exemplare tinere de animale pe care să le crească în spațiile amenajate ale grădinii. Treptat, pe lângă speciile de animale sălbatice și domestice, prin donații din partea crescătorilor pasionați din regiune, au fost introduse specii exotice de păsări, în mod special varietăți adaptate la clima temperată.
Terenul pe care se află Grădina Zoologică a fost la început un mic parc amenajat în stil englezesc de către proprietarul acestuia, contele Rhedey Lajos, fost locotenent în armata habsburgică, care a trăit la Oradea între anii 1791-1819.
Într-un an rămas necunoscut istoriei, contele a ridicat și o capelă în a cărei perete nordic a zidit monumentul funerar al căpitanului cetății orădene Rhedey Ferenc, datat în jurul anului 1621.
În anul 1804, anul în care soția sa a murit, contele a donat orașului terenul și capela, cerând însă ca în interiorul acesteia să se odihnească pe veci trupul iubitei sale soții.
Deși după moartea soției, contele s-a întors la Budapesta, acesta a cerut prin testament ca și el să-și petreacă odihna veșnică la Oradea. A murit în Ungaria în luna mai a anului 1831, iar sarcofagul cu trupul său a fost adus în capela orădeană, care îi poartă numele.
În anul 1960, anul în care s-a înființat Grădina Zoologică, capela a ajuns înconjurată de animale. La începutul anilor 1980, regimul comunist a cerut demolarea mausoleului, dar s-a găsit o soluție de compromis – transformarea ei în adăpost pentru cerbi și căprioare, așa că ani la rând, edificiul a fost locuit de animale. Într-un final, după căderea comunismului, și-a reprimit demnitatea binemeritată.
Din cauza spațiilor restrânse și improprii pentru animale, Grădina Zoologică își pierde autorizația de mediu, autoritățile hotărând închiderea ei în anul 2007.
Trei ani mai târziu, Consiliul Local al Municipiului Oradea a alocat încă 3,5 ha teren pentru extinderea Grădinii Zoologice.
Pentru amenajarea, extinderea și modernizarea ei, au fost făcute mai multe lucrări de investiții în vederea atingerii standardelor necesare autorizării. Lucrările au început în luna decembrie 2010 și s-au încheiat în 15 mai 2013. Valoarea totală a acestor lucrări a fost de 19.445.238 lei cu TVA, 75% din valoare fiind contribuția Ministerului Mediului și Pădurilor, iar 25% contribuția Municipiului Oradea și constă în:
-   extinderea grădinii de la 3,5 ha la 7,5 ha
-   realizarea a 42 de amplasamente (ţarcuri) pentru animale şi păsări
-   amenajarea de spaţii pentru activităţi educative, recreative şi de agrement
-   amenajarea unui spaţiu pentru carantină animale
-   construirea clădirii administrative, a magaziilor şi depozitelor
-   construirea unui cabinet veterinar
-   amenajarea unor spaţii pentru expoziţii
-   amenajarea a două construcţii rustice din lemn utilate cu monitoare tip touchscreen pe care sunt disponibile informaţii despre speciile expuse
-   construirea unui spaţiu pentru bucătărie şi cameră frigorifică
-   amenajarea toaletelor publice
Au fost reabilitate următoarele utilităţi:
-   reţeaua de alimentare cu energie electrică
-   reţeaua de alimentare cu apă
-   reţeaua de canalizare şi bazin predecantare
-   reţeaua de înclăzire, cu soluţie tehnică de rezervă pentru speciile ce necesită menţinerea unei temperaturi controlate a mediului de viaţă (specii tropicale, reptile, păsări, specii de maimuţe)
-   platforma de gunoi
-   racordare punct termic la reţeaua de termoficare a municipiului
Grădina Zoologică dispune de un sistem de supraveghere video, un sistem de sonorizare şi un sistem de control acces. Este autorizată sanitar-veterniar şi are autorizaţie de mediu.
Colecția de animale a Grădinii Zoologice este în permanentă dezvoltare datorită relațiilor de colaborare cu grădinile zoologice din România, precum și din străinătate. La ora actuală, dispunem de peste 650 de exemplare de animale din peste 140 de specii.
Punem accent deosebit pe îngrijirea animalelor, efortul depus în acest sens fiind recunoscut prin reluarea statutului de membru în Federația Grădinilor Zoologice și Acvariilor din România.
De asemenea, ne-am propus și aderarea la Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și Acvariilor (EAZA), ceea ce impune condiții și mai stricte, dar aduce după sine o întreagă serie de beneficii.