Ocupă habitate variate; preferă luminişuri sau liziere de păduri ecuatoriale, dar pot fi găsiţi şi în păduri, pajişti şi zone semi-deşertice sau lângă aşezări umane, terenuri agricole.
Lungimea medie este de 2-3 m, foarte rar atinge 4 m. Sunt şerpi greoi, a căror masă este de 10-15 kg, rareori peste 25 kg. Coloritul variază foarte mult, în funcţie de origine. În general sunt maro, bej sau crem ca şi fundalul, cu modele maro mai închis sau maro-roșiatic.
Se hrăneşte cu mamifere mici şi medii, păsări.
Solitari, interacţionează între ei doar pentru reproducere. Nocturni, dar pot fi activi şi ziua dacă temperaturile pe timp de noapte sunt scăzute. Juvenilii sunt foarte buni căţărători, însă devin tereştri odată ce cresc în dimensiuni şi vârstă.
Pot depăşi 20 de ani.
Împerecherea are loc în sezonul secetos, de regulă înte aprilie-august. Sunt animale ovo-vivipare (puii eclozează din ouă în timp ce se află încă în uterul matern, lăsând apariţia că nasc pui vii).
Tinerii şi juvenilii pot fi consumaţi de alte reptile, mamifere prădătoare sau păsări răpitoare.
Nu a fost evaluată, dar se cunosc multe populaţii la care impactul uman (distrugerea habitatului, omorârea pentru piele, carne sau alte părţi ale corpului) le-a redus efectivul drastic.