• Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

DESCOPERĂ

Vrem să te cunoaştem!


Dragostea ta ne dă aripi, zboară împreună cu noi în universul zoo.

Păsările sunt vertebrate homeoterme (cu temperatura corpului constantă), cu corpul acoperit de pene, cu membrele anterioare transformate în aripi și care depun ouă pe care le clocesc. Alte caracteristici tipice păsărilor sunt prezența ciocului lipsit de dinți, ouăle cu coajă tare, un schelet extrem de usor, dar totuși rezistent și prezența sacilor aerieni în continuarea plămânilor.

Ele sunt animale înalt dezvoltate care au capacitatea de a zbura, deși există și reprezentanți care trăiesc doar în mediul terestru. Clasa păsărilor cuprinde mai mult de 9000 de specii și sunt întâlnite în toate regiunile de pe glob.

Papagal Jako

Print
Papagal Jako din Grădina Zoologică Oradea.Papagal Jako din Grădina Zoologică Oradea.
Denumire Comună:
Papagal Jako
Denumire Ştiinţifică:
Psittacus erithacus
Clasa:
Păsări
Grup:
Exotice
Statut:
RAR
Arie de răspândire:
Africa Centrală si de Vest.
Description

Informatii generale

Habitat

Paduri umede de șes, liziere, poieni, mangrove, zone cultivate sau grădini.

Caracteristici fizice

Papagali de talie mare, cu dimensiuni frecvent peste 30cm cap-coadă, și greutate de peste 400g. Penajul poate prezintă diferite nuanțe de gri, dar totdeauna are roșu la baza cozii.

Hrana

Sunt erbivori. Se hrănesc în principal cu nuci și fructe, suplimentate de frunze, insecte, scoarţă și flori.

Comportament

Comportament

Sunt foarte sociali și trăiesc în grupuri foarte mari. În natură sunt sfioși și rar permit omului să se apropie. În captivitate, au fost studiați de multă vreme, descoperindu-se ușor că sunt una dintre cele mai inteligente păsări. Cel mai cunoscut caz este al papagalului ”Alex” căruia i s-a estimat inteligența ca fiind egală cu a unui copil de 4-6 ani, știind sa numească peste 50 de obiecte, 7 culori, 5 forme și cantități.

Durata vieţii

În natură, durata medie este de cca 22 de ani, în captivitate, de 45 de ani.

Reproducere

Reproducere

Sunt animale monogame (își aleg perechea pe viață), foarte sociale. Fiecare pereche îsi alege un copac unde se folosesc de scorburi pentru a-și construi cuibul. Femelele sunt bine păzite și hrănite de către masculi în timpul perioadei de reproducere. Împerecherea coincide cel mai adesea cu sezonul uscat, iar o femelă depune în medie între 3 și 5 ouă. Incubația durează cca 30 de zile.

Duşmani

Păsări răpitoare mari (vulturi și ulii) – pentru adulți și juvenili, plus diferite maimuțe pentru ouă.

Conservare

Stare de conservare

Este o specie periclitată, în condițiile în care este estimat ca 21% din totalul efectivului mondial sunt colectat anual pentru comerț.

  • Autohtone

    Păsări care pot fi regăsite în natură în regiunea Euro-asiatică (relativ apropiată României)

    Read More
  • Exotice

    Păsări specifice altor zone de pe glob (tropicale, ecuatoriale), ce nu se regăsesc în zona Euro-asiatică.

    Read More
  • 1

Utilizăm cookie-uri pentru a îmbunătăți site-ul nostru și experiența dvs. atunci când îl folosiți. Cookie-urile utilizate pentru funcționarea esențială a acestui site au fost deja stabilite. Continuarea navigării presupune acordul dumneavoastră conform politicii de confidenţialitate.

  Sunt de acord cu cookies.
Regulamentul UE 2016/679 (Regulamentul GDPR)