Paduri umede de șes, liziere, poieni, mangrove, zone cultivate sau grădini.
Papagali de talie mare, cu dimensiuni frecvent peste 30cm cap-coadă, și greutate de peste 400g. Penajul poate prezintă diferite nuanțe de gri, dar totdeauna are roșu la baza cozii.
Sunt erbivori. Se hrănesc în principal cu nuci și fructe, suplimentate de frunze, insecte, scoarţă și flori.
Sunt foarte sociali și trăiesc în grupuri foarte mari. În natură sunt sfioși și rar permit omului să se apropie. În captivitate, au fost studiați de multă vreme, descoperindu-se ușor că sunt una dintre cele mai inteligente păsări. Cel mai cunoscut caz este al papagalului ”Alex” căruia i s-a estimat inteligența ca fiind egală cu a unui copil de 4-6 ani, știind sa numească peste 50 de obiecte, 7 culori, 5 forme și cantități.
În natură, durata medie este de cca 22 de ani, în captivitate, de 45 de ani.
Sunt animale monogame (își aleg perechea pe viață), foarte sociale. Fiecare pereche îsi alege un copac unde se folosesc de scorburi pentru a-și construi cuibul. Femelele sunt bine păzite și hrănite de către masculi în timpul perioadei de reproducere. Împerecherea coincide cel mai adesea cu sezonul uscat, iar o femelă depune în medie între 3 și 5 ouă. Incubația durează cca 30 de zile.
Păsări răpitoare mari (vulturi și ulii) – pentru adulți și juvenili, plus diferite maimuțe pentru ouă.
Este o specie periclitată, în condițiile în care este estimat ca 21% din totalul efectivului mondial sunt colectat anual pentru comerț.