Preferă pădurile bătrâne de foioase presărare de pajiști și luminișuri, dar pot fi găsiți și în pajiști deschise, zone cu vegetație sub-alpină, tufărișuri, păduri mixte sau savane.
Masculii sunt mai mari decât femelele și cântăresc între 46 și 80 kg. Lungimea corpului variază între 1,3 și 1,8 metri. Coarnele palmate sunt caracteristice, iar acestea măsoară între 50 și 70cm.
Sunt animale erbivore.
Masculii sunt de regulă solitari, dar la finalul verii pot forma grupuri de burlaci care se alatură grupurilor femelelor la începutul toamnei – începutul rutului. Femelele cu puii formeaza general un grup compact a cărui efectiv este de 7 până la 14 membri. Sunt activi și noaptea, însă cel mai des preferă lumina crepusculară (apus / răsărit), cand activitatea lor este maximă.
Trăiesc în medie cca 25 de ani.
În perioada rutului, masculii își petrec majoritatea timpului marcându-şi teritoriul. Pot duce bătălii dese și violente. Se înmulțesc o dată pe an și au de regulă un singur pui. Gestația durează între 231 și 245 de zile iar greutatea la naștere a puipului este de 2-4 kg.
Pe lângă om, care i-a vânat de la început, cerbii lopătari mai sunt vânați de lupi, urși, șacali și râși.
Nu este un animal periclitat.