Zone de şes şi montane. Preferă şi pădurile de foioase, tufărişurile şi câmpiile cu iarbă înaltă care sunt folosite pentru adăpost.
Animal mijlociu, având o înălţime la greabăn de 60-90 de cm. Masculul are o lungime a corpului de 100-137 cm şi greutate 21-34 kg. Lungimea corpului la femelă este de 94-136 cm şi greutate 19-32 kg. Coarnele sunt mici, raminificate la capăt de obicei în trei. Blana are culori monotone, iarna este gri iar vara este roşiatică.
Se hrăneşte în general cu iarbă, mai puţin cu frunze, muguri, fructe, cereale şi rogoz.
Trăieşte solitar sau într-un grup mic (masculul, femela şi puiul), cu excepţia sezonului de împerechere. Luptele dintre masculi sunt frecvente chiar şi când perioada de împerechere s-a încheiat. Este foarte precaut: privitul în jur ocupă 50% din activitatea lui de zi cu zi.
În natură trăiește 8-10, iar în captivitate 15-17 ani.
Este un animal poligam. Nu există harem; împerecherea se face când femelele se află pe teritoriul masculului. Căprioara se află în călduri 4-5 zile, perioada de gestaţie durează aproximativ 240 de zile. Căprioara poate naşte unul sau doi pui care stau ascunşi primele 6-8 zile ridicându-se doar când sunt alăptaţi; la o lună ei vor începe să-şi urmeze mamele, începând să pască iarbă iar la două luni sunt înţărcaţi.
Lupul și râsul prezintă pericol deosebit asupra animalelor adulte, iar pentru tineret atât vulpea cât și pisica sălbatică sunt periculoase.
Nu este periclitată