Poate ocupa o varietate de habitate, dar cel mai des întâlnit este în savane și zone de pădure. Oricare ar fi habitatul totuși, preferă copaci în care să se cațere și să se refugieze.
Masculii sunt de regulă mai mari decăt femelele. Lungimea corpului variază între 1,6 și 2,3 m, iar masa între 30 și 64 kg. Modelul și coloritul variază geografic mult, reflectând adaptarea la habitat. Caracteristici sunt petele (rozete) de mărimi diferite pe întreaga suprafață a corpului și a capului, pe un fond de culoare gălbui-maro deschis. Panterele negre sunt defapt leoparzi cu gene melanice recesive.
Antilope mici, gazele, cerbi și căprioare, porci, primate și animale domestice.
Sunt animale solitare, carnivore nocturne. Îşi marchează teritoriul cu urină, fecale și urme de ghiare. Comunică cu alți indivizi prin mârâit, strigăte, scuipat când sunt enervați și respectiv tors când sunt mulțumiți. Sunt comfortabili și în apă și sunt înotători decenți.
În captivitate, 21-23 de ani, în natură, în medie 10-12 ani.
Reproducerea poate avea loc pe întreg parcursul anului, dar sezonul își atinge maximul în mai, pe perioada sezonului ploios. Gestația durează 96 de zile, iar femelele fac pui odată la 15-24 de luni. Numărul mediu de pui este de 2-3, iar greutatea acestora la naștere, este de 550 g.
Asupra adulților, omul este singurul dușman natural, fiindcă vânătoarea a dus efectivul speciei într-un declin drastic pe plan mondial. Pentru pui, dușmani mai pot fi leii, tigrii, hienele și căinii sălbatici africani.
Este o specie periclitată, din cauza vânatului masiv, a fragmentării și pierderilor de habitat.