• Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

DESCOPERĂ

Ţestoasa de Uscat

Print
Ţestoasa de Uscat din Grădina Zoologică Oradea.Ţestoasa de Uscat din Grădina Zoologică Oradea.
Denumire Comună:
Ţestoasa de Uscat
Denumire Ştiinţifică:
Ţestudo graeca
Clasa:
Reptile
Grup:
Ţestoase
Statut:
RAR
Arie de răspândire:
Nordul Africii, Sudul Europei şi Sud-vestul Asiei.
Description

Informatii generale

Habitat

Preferă zonele semi-aride (zone colinare stâncoase şi cu tufărişuri, păşuni, chiar dune de nisip), dar poate ajunge şi în zonele montane în anumite părţi ale arealului (peste 2500 m).

Caracteristici fizice

Nu este o ţestoasă mare – lungimea carapacei depăşeşte rar 20cm – de culoare gălbuie sau bej, cu pete maro sau negricoase. Capul şi membrele sunt de regulă gălbui sau nisipii.

Hrana

Este un animal erbivor, hrănindu-se cu plante ierboase.

Comportament

Comportament

Sunt animale retrase, care devin mai active în preajma perioadei de reproducere. În funcţie de localizare şi altitudine, pot hiberna iarna sau estiva vara.

Durata vieţii

În captivitate pot trăi uşor peste 100 de ani, în natură, mai puţin.

Reproducere

Reproducere

În funcţie de localizare şi altitudine, se poate reproduce o dată sau de două ori pe an. Depunerea ouălelor (în medie 3-4) are loc de regulă în lunile mai-iunie. /p>

Duşmani

Pentru adulţi, mamifere carnivore (şacali vulpi, bursuci), iar pentru pui, şi unele păsari sau şerpi.

Conservare

Stare de conservare

Este o specie catalogată ca vulnerabilă pe Lista Roşie (IUCN), în principal datorită comerţului (ca animale de companie) şi a pierderii habitatului (în favoarea supra-păşunatului).