• Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

DESCOPERĂ

Uliu Şorecar

Print
Uliu Şorecar din Grădina Zoologică Oradea.Uliu Şorecar din Grădina Zoologică Oradea.
Denumire Comună:
Uliu Şorecar
Denumire Ştiinţifică:
Buteo buteo
Clasa:
Păsări
Grup:
Autohtone
Statut:
DES
Arie de răspândire:
Europa, Asia centrală și sudică și Africa sudică și părți ale coastelor estice și vestice.
Description

Informatii generale

Habitat

Cuibărește de regulă în zone împădurite, cel mai adesea la lizieră, însă își petrece mult timp în zonele deschise, unde caută pradă.

Caracteristici fizice

Este o pasăre răpitoare de talie mare, cu o lungime ce variază între 40 și 58 cm și o anvergură a aripilor de 109-136 cm. Coloritul variază mult în funcție de zonă, dar cel mai frecvent este brun închis cu pete albe, mai dese pe zona gâtului și a pieptului.

Hrana

Preferă mamifere mici, însă mănâncă cu ușurință și fazani, iepuri, șerpi, șopârle sau chiar râme și insecte.

Comportament

Comportament

Este o specie diurnă care însă preferă vânatul în crepuscul, datorită unei vederi excelente. Ulii din regiunile reci ale globului sunt migratori. Aceștia doar se pot vedea formând grupuri, însă altfel este un animal solitar.

Durata vieţii

Între 12 și 20 de ani.

Reproducere

Reproducere

Este un animal monogam (își alege o pereche pe viață). Împerecherea începe în martie, iar ouăle sunt depuse în aprilie. Media este de 2-3 ouă, ocazional mai multe, dar de regulă ajung să supraviețuiască doar 2 pui pentru fiecare pereche. Aceștia vor părăsi cuibul prin luna iulie, dar vor rămâne în proximitatea părinților mai mult timp.

Duşmani

Adulții nu au prea mulți dușmani naturali; puii însă pot fi vânați de alte răpitoare mari, sau dacă ajung pe jos, de carnivore. Omul este dușmanul principal însă.

Conservare

Stare de conservare

Nu este periclitat, însă în anumite regiuni numărul lor a scăzut fie din reducerea habitatului natural fie din lipsa de hrană, prin dispariția prăzilor.