• Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

DESCOPERĂ

Urs Brun

Print
Urs Brun din Grădina Zoologică Oradea.Urs Brun din Grădina Zoologică Oradea.
Denumire Comună:
Urs Brun
Denumire Ştiinţifică:
Ursus arctos
Clasa:
Mamifere
Grup:
Omnivore
Statut:
DES
Arie de răspândire:
În toată regiunea holarctică, Continentul Euroasian și America de Nord.
Description

Informatii generale

Habitat

Este întâlnit atât în pădurile dense cât şi în ariile deschise şi tundra climatului temperat, subarctic.

Caracteristici fizice

Are o blană deasă cu culoarea de bază brun-cafenie, cu variaţii deosebit de mari, de la urşi roşcaţi până la cei aproape negri.

Hrana

Este un animal omnivor și nefiind capricios mănâncă orice ce găsește. Astfel se hrăneşte cu iarbă, bulbi, ciuperci, fructe, sapă după furnici, prinde peşti, vânează mamifere atât mici cât şi mari, inclusiv elani, și reni.

Comportament

Comportament

Poate fi activ în orice perioadă a zilei, dar de obicei, este mai activ la apus şi în zori. Este un animal solitar, cu excepţia femelelor care sunt însoţite de pui. Perioada de repaus pornește odată cu sosirea iernii, dar pentru că se trezește frecvent somnul de iarnă nu se consideră hibernare. Pe durata somnului de iarnă slăbesc considerbil pierzând 25% din greutatea corporală masculii și chiar 40% femelele.

Durata vieţii

Poate trăi până la 25-30 de ani în natură și până la 50 de ani în captivitate.

Reproducere

Reproducere

Perioada de împerechere este în lunile mai și iunie, iar puii de obicei 2-3 la număr se nasc la sfârșitul iernii. Puii se nasc nuzi, au ochii închiși și sunt foarte vulnerabili având doar 340-680 de g. Ursoaica îi alăptează până la vârsta de 18-30 de luni, dar după vârsta de 5 luni pe lângă laptele matern mai cunsumă și alimente solide. Tineretul stă cu femela cel puțin până la vârsta de 2-2,5 ani, câteodată și mai mult profitând de protecția acesteia.

Duşmani

Practic nu are dușmani naturali, rareori poate fi atacat de tigrul siberian.

Conservare

Stare de conservare

Nu este periclitată.