• Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

DESCOPERĂ

Cerb Lopatar

Print
Cerb Lopatar din Grădina Zoologică Oradea.Cerb Lopatar din Grădina Zoologică Oradea.
Denumire Comună:
Cerb Lopatar
Denumire Ştiinţifică:
Dama dama
Clasa:
Mamifere
Grup:
Erbivore
Statut:
DES
Arie de răspândire:
Originar din sudul Europei și Asia Mică; introdus în aproape toată Europa ulterior plus alte mici părți ale Amercii și Australiei.
Description

Informatii generale

Habitat

Preferă pădurile bătrâne de foioase presărare de pajiști și luminișuri, dar pot fi găsiți și în pajiști deschise, zone cu vegetație sub-alpină, tufărișuri, păduri mixte sau savane.

Caracteristici fizice

Masculii sunt mai mari decât femelele și cântăresc între 46 și 80 kg. Lungimea corpului variază între 1,3 și 1,8 metri. Coarnele palmate sunt caracteristice, iar acestea măsoară între 50 și 70cm.

Hrana

Sunt animale erbivore.

Comportament

Comportament

Masculii sunt de regulă solitari, dar la finalul verii pot forma grupuri de burlaci care se alatură grupurilor femelelor la începutul toamnei – începutul rutului. Femelele cu puii formeaza general un grup compact a cărui efectiv este de 7 până la 14 membri. Sunt activi și noaptea, însă cel mai des preferă lumina crepusculară (apus / răsărit), cand activitatea lor este maximă.

Durata vieţii

Trăiesc în medie cca 25 de ani.

Reproducere

Reproducere

În perioada rutului, masculii își petrec majoritatea timpului marcându-şi teritoriul. Pot duce bătălii dese și violente. Se înmulțesc o dată pe an și au de regulă un singur pui. Gestația durează între 231 și 245 de zile iar greutatea la naștere a puipului este de 2-4 kg.

Duşmani

Pe lângă om, care i-a vânat de la început, cerbii lopătari mai sunt vânați de lupi, urși, șacali și râși.

Conservare

Stare de conservare

Nu este un animal periclitat.