• Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

DESCOPERĂ

Râs

Print
Râs din Grădina Zoologică Oradea.Râs din Grădina Zoologică Oradea.
Denumire Comună:
Râs
Denumire Ştiinţifică:
Lynx Lynx
Lynx lynx
Clasa:
Mamifere
Mamifere
Grup:
Carnivore
Carnivore
Statut:
RAR
RAR
Arie de răspândire:
Continentul Euro-Asiatic.
Continentul Euro-Asiatic.
Description

Informatii generale

Habitat

Preferă pădurile din regiunile muntoase, dificil accesibile, bogate în vânatul potențial.

Caracteristici fizice

Lungimea corpului este în jur de un metru, la care se adaugă lungimea cozii, care este relativ scurtă de 15-25 cm. În vârful urechilor sunt smocurile de peri negri, ceea ce deosebește lincșii de alte feline. Înălțimea la greabăn este în medie de 70 cm, iar greutatea corporală între 50 și 58 kg.

Hrana

Prada lor tipică constă în diverse animale forestiere, de talie mică, dar atacă și tineretul ierbivorelor de talie mare.

Comportament

Comportament

Râsul este un animal solitar, carnivor, prădător și teritorial. Este un animal nocturn.

Durata vieţii

În natură trăiesc 10-12 ani, dar în captivitate pot trăi mult mai mult.

Reproducere

Reproducere

Se împerechează în timpul primăverii timpurii, în perioada ianuarie-aprilie. Gestația durează în medie 70 de zile, după care se nasc 2-3 pui. Alăptarea durează relativ mult, până la șase luni.

Duşmani

Lupul, ursul.

Conservare

Stare de conservare

Deşi statutul său de conservare citează specia ca ne-periclitată, populaţiile de râs din Europa Centrală şi de Vest sunt foarte reduse sau extirpate.