• Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • Adoră o vietate!

    Admiră un animal!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

DESCOPERĂ

Lup Cenuşiu

Print
Lup Cenuşiu din Grădina Zoologică Oradea.Lup Cenuşiu din Grădina Zoologică Oradea.
Denumire Comună:
Lup Cenuşiu
Denumire Ştiinţifică:
Canis lupus
Clasa:
Mamifere
Grup:
Carnivore
Statut:
DES
Arie de răspândire:
America de Nord şi Continentul Euro-Asiatic, izolat în Africa.
Description

Informatii generale

Habitat

Capacitatea de adaptare asigură prezența speciei de la zonele de semideșert, la pădurile tropicale sau temperate, până la regiunile sub-polare şi polare.

Caracteristici fizice

Este un animal robust și suplu, lung de până la aprox. 1,6 m, la care se adaugă o coadă de până la 0,5 m. Greutatea este variabilă, de obicei între 40 și 50 kg.

Hrana

Dentiția este tipică pentru un carnivor. Vânează în haită, lucru ce-i permite să captureze ierbivore de talie mare. La un tain poate ingera chiar 9 kg de carne.

Comportament

Comportament

Trăiește în grup numit haită. Mărimea acesteia poate varia de la 5 până la 25 de indivizi.

Durata vieţii

În captivitate poate trăi până la 15 ani, dar în natură viața lor este mult mai scurtă.

Reproducere

Reproducere

Perioada de împerechere este între lunile ianuarie-aprilie. Gestația durează în medie 63 de zile, după care se nasc cca 7 pui, uneori chiar 14. La naștere puii au ochii închiși, sunt surzi, comunică doar prin contact corporal și miros. Până la vârsta de trei săptămâni puii sunt hrăniți numai cu lapte matern.

Duşmani

Haita asigură protecție perfectă indivizilor și împotriva prădătorilor mai mari, însă omul prin activitatea sa a redus la limite critice habitatul natural.

Conservare

Stare de conservare

Pe scară globală nu este periclitată, dar unele subspecii sunt amenințate de dispariție, fapt pentru care au fost introduse în Lista Roșie IUCN.