Suntem ochi si urechi atunci când ne vizitezi, vrem să sâsâim împreună.
Reptilele sunt vertebrate primare tetrapode, poichiloterme (cu temperatura corpului variabilă cu cea a mediului ambiant), cu corpul acoperit de o piele groasă, solzoasă și cu inima tricamerală. Sunt primul grup de animale care a reușit desprinderea de mediul acvatic și cucerirea mediului terestru, prin dezvolarea anexelor embrionare (amnios și alantoidă). Majoritatea reptilelor sunt ovipare, se cunosc și specii vivipare (care nasc pui vii).
La origine, reptilele au toate 4 membre, însă anumite grupe și le-au pierdut în evoluție și astfel s-a ajuns astăzi la forme precum șerpii. Deși se cunosc foarte multe specii de reptile dispărute (precum dinozaurii), formele din zilele noastre totalizează peste 10000 de specii și sunt răspândite pe toate continentele, mai puțin Antarctica.
Este întâlnit în toate zonele umede şi mlăştinoase din sud-estul Asiei: de la păduri de mangrove şi păduri tropicale, la orezării, mlaştini, canale de irigaţii şi alte terenuri slab drenate.
Şarpe de culoare închisă, cu pete maro cu margine neagră vizibile pe întreaga linie a spatelui. Lungimea medie corpului este de 3,7-4 m, dar recordul speciei este de 5,7 m. La maturitate, exemplarele mari pot cântări până la 90 kg.
Mamifere mari, păsări, reptile, amfibieni, dar preferă mamiferele.
Este mai mult nocturn, bun căţărător şi un excelent înotător.
Pot depăşi 20 de ani.
Perioada de înmulțire este între decembrie-februarie, după care femela depune între 80-100 de ouă. Gestaţia, în captivitate, durează 4 luni.
Nu are. Omul însă a scăzut drastic efectivele speciei, în scopul de a o comercializa pentru mâncare şi piele sau ca şi animal de companie. De asemenea, habitatul speciei este într-un declin grav.
Pierderea habitatului natural şi exploatarea lor în natură fac ca specia să fie încadrată între speciile vulnerabile de pe Lista Roșie (IUCN).