Preferă zone împădurite, cu vegetație bogată în care să se ascundă și o sursă permanentă de apă nu departe. Tigrul ca specie este foarte tolerabil în ceea ce privește condițiile de mediu, rezistând și la temperaturi de -40oC și fiind identificat și la altitudini de aproape 4000m.
Este cea mai mare felidă în viață și una dintre cele mai mari care au existat vreodată pe Pământ. Lungimea variază între 2 și 3,7m iar greutatea medie este de cca 220kg, cu un record confirmat de peste 400kg. Coloritul este portocaliu și alb, brăzdat de dungi caracteristice negre.
Cele mai frecvente sunt ierbivorele mari, porci sălbatici, dar ajunge ocazional și la animale domestice.
Sunt animale solitare, la care cea mai lungă relație este cea dintre mamă și pui. Nu are preferință asupra momentului zilei cand este mai activ – aceasta este dictată de tipul prăzilor din zonă.
Media în natură este de 8-10 ani, însă în captivitate aceasta crește până pe la 17 ani.
În perioada de estru, au de regulă competiții între masculi pentru femele. Gestația la tigru dureaza în medie 103 zile după care se nasc între 1 și 7 pui (însă cel mai frecvent 2-3). Nou născuții cântăresc între 780 și 1600 g, iar puii stau pe lângă mama lor până la 18 luni cel puțin, maxim 3 ani.
Omul este singurul dușman pentru tigrii. Din pricina lui, subspecia siberiană mai are doar cca. 250 de exemplare sălbatice în natură.
Este o specie pe cale de dispariție din pricina vânatului și a reducerii de habitat.